ABD tarifelerinin mimarı, piyasaları çökerten vergilerin ‘ticareti düzelteceğini’ yazdı
ABD Başkanı Donald Trump’ın yatırım danışmanı ve ABD tarifelerinin 'mimarı' Peter Navarro’nun kaleme aldığı ve Financial Times'a gönderdiği yazıda, Beyaz Saray’ın dünya piyasalarını çökerten tarifeleri kapsamlı şekilde savunuldu.
Navarro, uluslararası ticaret sisteminin "bozuk olduğunu" ve Trump’ın uygulamaya koyduğu karşılıklı tarife doktrininin bu sistemi "düzeltmeyi" hedeflediğini belirtti.
Mektup, 'ABD’nin küresel ticarette maruz kaldığı sistematik eşitsizlikleri', tarifelerin temel gerekçesi olarak gösterdi.
'50 TRİLYON DOLAR SERVET GİTTİ'Navarro’ya göre ABD onlarca yıl boyunca Dünya Ticaret Örgütü kuralları nedeniyle yüksek gümrük vergilerine ve ağır, tarife dışı engellere maruz kaldı. Bu durumun sonucunda ülkenin yıllık mal ticareti açığı 1 trilyon doları aştı.
Navarro, "1976’dan bu yana verilen ticaret açıkları Amerika’nın 20 trilyon dolarlık servetini yabancı ellere aktardı" diye yazdı. Bunun 2024 ABD GSYİH’sinin yüzde 60’ından fazlasına denk geldiğini söyledi.
ABD’nin ortalama en çok kayrılan ülke tarifesi yüzde 3,3 seviyesindeyken Çin’in yüzde 7,5, Hindistan’ın ise yüzde 17 oranında tarife uyguladığını belirten Navarro, otomobil sektöründe de benzer bir dengesizliğe dikkat çekti.
Çin’in binek araç ithalatına yüzde 25 vergi uyguladığını vurgulayan Navarro, AB’nin bu oranı yüzde 10 olarak belirlediğini ve bu değerlerin ABD’nin uyguladığı oranın çok üzerinde olduğunu ifade etti.
Navarro mektubunda, ABD’ye karşı uygulanan tarife dışı önlemlerin de ticaret dengesizliğini artırdığı öne sürdü.
'BUNDAN DAHA ADİL NE OLABİLİR?'ABD'nin dış ticarette karşılaştığı engelleri sıralayan Navarro; kur manipülasyonu, ihracat sübvansiyonları, fikri mülkiyet hırsızlığı, ayrımcı ürün standartları ve veri yerelleştirme zorunluluklarına dikkat çekti.
Bu araçların, ABD ihracatını zayıflatıp yabancı ülkelerin kendi pazarlarını ABD ürünlerine kapattığını savundu.
Navarro, Dünya Ticaret Örgütü'nün anlaşmazlık çözüm mekanizmasının işlevini yitirdiğini belirtti. ABD'nin kazandığı birçok davaya rağmen, Avrupa ülkeleri gibi ticari ortakların hormonlu sığır eti ithalatına yönelik yasağını kaldırmadığını söyledi.
Navarro, “Ortada bir onur sistemi var ancak sahtekarların onuru yok” diyerek sistemin işleyemez hale geldiğini söyledi.
Trump yönetiminin yeni tarifeleri bu tabloya doğrudan bir yanıt olarak tanımlayan Navarro, “Bu bir müzakere değil. Bu, açık ticaret açığı ve aldatıcı bir sistemin tetiklediği bir ulusal acil durum” dedi.
Navarro, “Başkan Trump sadece bize uyguladığınız tarifeleri size uyguluyor. Bundan daha adil ne olabilir?” sözleriyle tarifelerin gerekçesini özetledi.
Bu habere emoji ile tepki verHaber Kaynak : SOZCU.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."